Nika Jakobović Viceprvakinja Europe!

Nika Jakobović Viceprvakinja Europe!

Nika jakobović ispisala je povijest hrvatskog seniorskog kyokushin karatea osvojivši 2. mjesto na Europskom prvenstvu u Gruziji.

26. i 27. lipnja u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, održano je ovogodišnje Europsko prvenstvo. Nakon prošlogodišnje odgode uzrokovane COVID-19 pandemijom, ublažene mjere a i broj oboljelih dozvolio je održavanje ovogodišnjeg EP-a.

Ipak, stroge kontrole i uzastopna testiranja prije polaska, tokom putovanja, po dolasku u Gruziju a i tokom natjecanja ipak su malo obilježile ovo natjecanje.

Nika je nakon četveromjesečnih napornih priprema, a i nakon 18 mjeseci izbivanja sa borilišta put Gruzije krenula sa shihanom Milanom Garašićom.

Na ovogodišnjem EP-u nastupilo je 188 seniorskih natjecatelja iz 21 države Europe, te samim time možemo reći da je ovo europsko prvenstvo bilo i više nego uspješno, konkurencija bila izrazito jaka a razlog tome leži u činjenici da je ovo bilo prvo veliko natjecanje od početka prošle godine.

U Nikinoj kategoriji žena, -55kg nastupilo je 15 natjecateljica. Naravno, kako to i biva Nika je imala i pretkolo, no to ju nije nimalo smelo da se pokaže u svom najboljem izdanju.

U prvoj borbi nakon 3 minute odlukom sudaca pobjeđuje predstavnicu Ukrajine. U drugom kolu susreče se sa predstavnicom mađarske te ta borba ide u produžetak gdje Nika pobjeđuje knock-outom . U polufinalnoj borbi susreće se sa predstavnicom Njemačke, koja ju je pobijedila početkom prošle godine u Antwerpenu. Po mnogima Nikina najbolja borba na cijelom natjecanju nikog nije mogla ostaviti ravnodušnim te jednoglasnom odlukom sudaca naša mala heroina prolazi dalje u finale.

Nažalost finale je donijelo sve negativno na ovom natjecanju, te u susretu sa domaćom natjecateljicom, predstavnicom Gruzije, Nika gubi nakon što je dobila udarac šakom u vrat. Odluka koja je izazvala negodovanje i nevjericu obilježila je ovo finale. Nažalost ovo je sport u kojem se greške događaju, ali ovo finale koje je trebalo biti kruna samog natjecanja obilježilo je užasna sudačka odluka za koju su nakon natjecanja sami priznali kako je bila krivo donešena.

Ipak, Nika je ostvarila povijesni rezultat, popela se na drugu stepenicu pobjedničkog postolja i svojim plasmanom „okačila” hrvatsku zastavu da se vijori na proglašenju pobjednika.

Nama samo ostaje žal i pitanje kako bi finale završilo da nije bilo ove nesmotrene sudačke odluke.Bilo kako bilo, Nika je još jednom pokazala da je borac koji će u budućnosti imati odlične rezultate.

Po povratku u Hrvatsku počele su stizati i čestitke, te su nam tako na klupsku adresu stigle čestitke gradonačelnice grada Samobora, gđe Petre Škrobot, predsjednika Samoborskog športskog saveza g. Mire Kečečića te predsjednika Hrvatskog karate saveza g. Davora Cipeka.

Također valja spomenuti kako se shihan Valeri Dimitrov još jednom upisao u anale povijesti osvojivši 20. po redu naslov europskog prvaka. Valeri je još jednom dominirao natjecanjem to ovom titulom europskog prvaka napravio nešto što nijedan borac prije njega, a niti poslije njega neće moći. 20 europskih titula najboljeg borca starog kontinenta je jednostavno neopisiv rezultat.

Uz Niku na EP nastupila je i članica KK „Sosai” Zagreb, Kristina Kojundžić koja je nažalost ovaj puta ispala u prvom kolu natjecanja izgubivši u produžetku borbe od predstavnice Litve.

OSSU!